Różne

Grypa jelitowa – objawy i leczenie jelitówki

• Zakładki: 21


Nieżyt żołądkowo-jelitowy, najczęściej nazywany grypą jelitową to choroba, którą wywołują rotawirusy (najczęściej u dzieci), norowirusy (u dorosłych) oraz adenowirusy. Dowiedz się, jakie są objawy grypy jelitowej oraz jak postępować w przypadku tej choroby.

Objawy grypy jelitowej

Do zakażenia grypą jelitową dochodzi drogą pokarmową lub kropelkową. Wirusy, które wywołują jelitówkę, są bardzo zdradliwe – poza organizmem żywym przeżywają nawet do dwóch miesięcy, a znajdując potencjalnego nosiciela, rzadko pozwalają uniknąć choroby. Grypa jelitowa występuje przede wszystkim sezonowo, w naszym klimacie atakuje głównie jesienią i zimą.

Objawy jelitówki mogą początkowo przypominać ostre zatrucie pokarmowe – nudności, wymioty i biegunka pojawiają się nagle i bardzo obciążają nasz organizm. Szybko pojawia się także gorączką, nierzadko wysoka, a także osłabienie, bóle mięśni i głowy, niekiedy również dreszcze. U dzieci dodatkowo można zaobserwować brak łez – ponieważ jelitówka jest wycieńczająca, dzieci często płaczą, jednak w tym przypadku „na sucho”.

Grypa jelitowa – leczenie objawowe i dieta podczas grypy żołądkowej

Grypę jelitową leczy się objawowo – nie ma leku, który zwalcza rotawirusy, norowirusy i adenowirusy, które wywołują jelitówkę. Jedyne, co możemy zrobić, to łagodzić objawy i przede wszystkim nawadniać organizm. Dużą ilość płynów powinniśmy pić przy każdej infekcji, jednak grypa jelitowa jest pod tym względem wyjątkowa. Wymioty i biegunki doprowadzają do szybkiego odwodnienia i praktycznie uniemożliwiają spożywanie produktów spożywczych. Dlatego osobie chorej na grypę żołądkową należy podawać płyny – niegazowaną wodę średniomineralizowaną, ewentualnie herbatę ziołową, a w kolejnych dniach słabą czarną herbatę. Podczas występowania najsilniejszych objawów, a więc wymiotów i biegunki, najlepiej zrezygnować ze spożywania pokarmów, a w następnych dniach należy wprowadzać produkty z diety lekkostrawnej – gotowany na parze drób, kasza jaglana lub kasza manna, jajka na miękko, jogurty, sucharki, a w następnych dniach można włączyć do diety pieczywo, krakersy i niektóre warzywa.

Leczenie objawowe grypy jelitowej powinno opierać się również o podawanie elektrolitów, których niedobory w przypadku jelitówki są bardzo duże. Ponadto warto przyjmować również probiotyki, które uzupełnią mikroflorę jelitową, znacznie zubożałą w czasie choroby. Lżejszą gorączkę warto zbijać zimnymi kompresami, zaś przy wysokiej temperaturze należy sięgnąć po leki przeciwgorączkowe.

W czasie grypy jelitowej powinniśmy pozostać w domu, a po chorobie zadbać o dużo wypoczynku. Wytężona praca fizyczna czy treningi nie sprzyjają regeneracji organizmu, dlatego powinniśmy wstrzymać się z powrotem do codziennej rutyny chociaż przez tydzień po przebytej chorobie.

Artykuł powstał we współpracy z apteka-leki.pl

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
13 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.