Przepisy

Najlepsze pasty do chleba – sposób na zdrową przekąskę

• Zakładki: 42 • Komentarz: 1


Smarowidła i pasty z kromką chleba pozwalają w szybki i zdrowy sposób zaspokoić głód. Jeśli pastę ze zdrowych składników przygotujemy wcześniej, w dowolnej chwili będziemy mogli sięgnąć po zdrową przekąskę, którą się nasycimy i przy okazji dostarczymy organizmowi witaminy i minerały. Poznaj trzy przepisy na najlepsze pasty do chleba.

Hummus – najpopularniejsze pasty do chleba

Hummus to jedna z najpopularniejszych past do smarowania pieczywa. Doskonale sprawdza się także w połączeniu z warzywami. Hummus kupimy praktycznie w każdym sklepie, ale ten przygotowany samodzielnie jest jeszcze lepszy. Do przygotowania hummusu potrzebować będziemy:

  • 400 g ciecierzycy – najlepiej ciecierzycę ugotować samodzielnie, ale może być również z puszki
  • 4 łyżki tahini – pasty sezamowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin – może być również olej sezamowy
  • szczypta kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki ciepłej wody (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

Do wysokiego naczynia wkładamy wszystkie składniki i blendujemy. W razie potrzeby dodajemy po łyżce ciepłej wody. Hummus powinien mieć jednolitą, gładką konsystencję. Możemy także przygotować smakowy hummus – z burakiem, z orzeszkami pinii, z papryką, pietruszką czy bazylią.

Muhammara – paprykowa pasta do chleba

Muhammara to pasta z pieczonej papryki, a przepis pochodzi z Syrii. Jest łatwa w wykonaniu, choć ze względu na proces pieczenia papryki, nie przygotujemy jej w 5 minut. Warto jednak poświęcić czas i przygotować pyszną paprykową pastę do chleba. Potrzebować będziemy:

  • 4 czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2 małe opakowania krakersów – mogą być również 2 kromki czerstwego chleba
  • pół łyżeczki kuminu
  • szczypta chilli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • opcjonalnie woda

Umyte, przekrojone na pół i pozbawione pestek papryki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Wyjmujemy je, gdy pojawią się pierwsze czarne plamki. Po ostudzeniu obieramy papryki ze skórki. Wszystkie składniki wkładamy do wysokiego naczynia i blendujemy – jeśli będzie taka potrzeba, podlewamy odrobiną wody. Na koniec do smaku doprawiamy solą.

Słodka pasta do chleba – fit nutella bez cukru

Nutella to jedno z ulubionych smarowideł, uwielbiają ją przede wszystkim fani słodkich śniadań. Niestety ta kupna jest nie tylko tucząca, ale także niezdrowa – przez obecność oleju palmowego wycofana ze sprzedaży np. we Włoszech. Możemy jednak samodzielnie przygotować zdrowszą i odchudzoną nutellę. Będziemy potrzebować:

  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 60 ml mleka roślinnego – najlepiej sojowego
  • szczypta soli

Orzechy rozłożyć równomiernie na blaszce i włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na kwadrans. Po tym czasie wyjąć, przestudzić i obrać ze spieczonych skórek. Orzechy miksować, aż do uzyskania konsystencji płynu (najpierw będzie konsystencja piasku, a później masła, aż wreszcie płynu). Czekoladę rozpuścić w wodnej kąpieli. Wszystkie składniki dodać do zblendowanych orzechów i zblendować do idealnego ich połączenia się.

Pasty do chleba możemy także kupić gotowe, ale warto wybierać tylko te z dobrym składem. W delikatesach Restro znajdziemy takie wegańskie pasty do chleba, jak tapenada z czarnych oliwek czy suszonych pomidorów oraz smarowidła w postaci smalczyku z gęsi. Będąc zaopatrzonym w zdrowe smarowidła i pasty do chleba zawsze będziemy mieć pod ręką odpowiednią przekąskę, którą zaspokoimy głód między posiłkami.
Artykuł powstał we współpracy z firmą Restro

comments icon1 komentarz
1 komentarze
27 wyświetleń
bookmark icon

One thought on “Najlepsze pasty do chleba – sposób na zdrową przekąskę

    Napisz komentarz…

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.